1.ETKİNLİK
milletlerarası,marangoz,hoşgörü,süleymaniye
cümleler
BU sözleşme milletlerarası idi.
Marangoz ustası işini bitirdikten sonra güler yüzüyle tahta oyuncağı aliye verdi.
Hoşgörülü insanların toplumdaki yeri büyüktür.
Süleymaniye Camii çok eski bir eserdir.
2.ETKİNLİK
Yunus Emre'nin özellikleri
şairdir,Edebiyatçı bir kişiliği vardır.Hümanisttir(insan sevigisi olan)iyi niyetlidir.Şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği, iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır.
Her İkisinin Ortak özellikleri
Anadolu'da doğmuş ve yaşamış kişilerdir.Anadolu için çalışmış,Anadolu'ya hizmet etmişlerdir.
Mimar Sinan'ın Özellikleri
Mimardır.özverilidir.Türk yapıcılık,çinicilik ve oymavılığın en güzel örneklerini sergilemiştir.
3.ETKİNLİK
benzerlikleri
bu kelimelerin hepsi bir yapıttır.mimari özellikleri vardır.
Farklılıkları
cami bir ibadet yeridir.kervansaraylar konaklama yerleridir.hamamma temizlik için gidilir.depo saklama veya gereksiz eşyaların konulduğu yerdir.sary hükümdarın evidir.
b)
kervansaray:eskiden anayollarda kervanların konaklaması için yapılan büyük hanç
hamam:yıkanılacak yer.
depo:eşya ambarı.Bir malın çoktan satılacağı ya da çok bulunduğu yer.
saray:eskiden hükümdarın oturması için yapılan büyük ve gösterişli yapı.
cami:müslümanların ibadet etmek için toplandıkları yer.
4. etkinlik
mevl*****n babası bahaeddin veled efendi ,Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup halkın büyük sevgi ve saygı gösterdiği ünlü bir bilgindir.annedi ise Harzem türkklerinden mümine hatundur.
mevlana küçük yaşlarında iken moğol saldırıları yüzünden ailesi ile belh şehrinden göç etti.
1222 yılında karamana gelen bahaeddin veled ve ailesi burada 7 yıl kaldı.bu yıllarda anadolunun büyük bir kısmı selçouklu devletinin egemenliği altında idi.konya ise bu devletin başkenti id.
büyük mevlana,bahaeddin veled ailesiyle birlikte rivayetlere göre sultan alaaddinin ısrarlı davetleri üzerine karamandanselçuklu devletinin başkenti konyaya göç etti.
hayatını ''hamdım,piştim,yandım''sözleriyle özetleyen mevlana 17 aralık 1273 pazar günğ vefat etti.
5.ETKİNLİK
a)kısacası kendi kültüründen kopuk,kendime yabancılaşarak bir insanın milletlerarası ün kazanması imkansız.insanın milletlerarası bir kişiliğe sahip olması için önce kendi kültürüne başat olması gerekir.
b)kendimizi milletlerarası bir üne kavuştırmak için kültürümüzü değiştirmemeliyiz.kendi kültürümüzü unutmadsan hareket e****m. unutmayalım ki:biz türküz!
6.ETKİNLİK
1)heceleri ayırmak için,kelimenin devamının alt satırda olduğunu göstermek için
2)konuşma yapmak için
3)hecelere ayırmak için
4)ekten önce kelime geldiğini belirtmek için.
7.ETKİNLİK
-beş meşe ağacı,üç defne ağacı,birkaç kavak ağacı-
ural-altay
-lı,-lık,-ce,-cı,-sız
-baba ocağına-
-yaşanan hayatın hikayecisini-
il-köğ-re-tim(yazım hatası da var.ilk-öğ-re-tim )
yaz-,gör-,sor-,kaz-
8.ETKİNLİK
dolaştı.
dolaştım.
dolaştılar.
b)cümle tamamlanırken;
sözcükler arasında nalam ilişkisi olmasına,
anlam bütünlüğüne,
özneye ve kaçıncı şahıs ağzından söylendiğine
özne-yüklem ilişkisini dikkate almalıyız.
9. ETKİNLİK
toplandı.
ediyordu.
anladım.
etmiştii.
milletlerarası,marangoz,hoşgörü,süleymaniye
cümleler
BU sözleşme milletlerarası idi.
Marangoz ustası işini bitirdikten sonra güler yüzüyle tahta oyuncağı aliye verdi.
Hoşgörülü insanların toplumdaki yeri büyüktür.
Süleymaniye Camii çok eski bir eserdir.
2.ETKİNLİK
Yunus Emre'nin özellikleri
şairdir,Edebiyatçı bir kişiliği vardır.Hümanisttir(insan sevigisi olan)iyi niyetlidir.Şiirlerinden tasavvuf yolunu seçtiği, iyi bir öğrenim gördüğü anlaşılmaktadır.
Her İkisinin Ortak özellikleri
Anadolu'da doğmuş ve yaşamış kişilerdir.Anadolu için çalışmış,Anadolu'ya hizmet etmişlerdir.
Mimar Sinan'ın Özellikleri
Mimardır.özverilidir.Türk yapıcılık,çinicilik ve oymavılığın en güzel örneklerini sergilemiştir.
3.ETKİNLİK
benzerlikleri
bu kelimelerin hepsi bir yapıttır.mimari özellikleri vardır.
Farklılıkları
cami bir ibadet yeridir.kervansaraylar konaklama yerleridir.hamamma temizlik için gidilir.depo saklama veya gereksiz eşyaların konulduğu yerdir.sary hükümdarın evidir.
b)
kervansaray:eskiden anayollarda kervanların konaklaması için yapılan büyük hanç
hamam:yıkanılacak yer.
depo:eşya ambarı.Bir malın çoktan satılacağı ya da çok bulunduğu yer.
saray:eskiden hükümdarın oturması için yapılan büyük ve gösterişli yapı.
cami:müslümanların ibadet etmek için toplandıkları yer.
4. etkinlik
mevl*****n babası bahaeddin veled efendi ,Belh şehrinin ileri gelenlerinden olup halkın büyük sevgi ve saygı gösterdiği ünlü bir bilgindir.annedi ise Harzem türkklerinden mümine hatundur.
mevlana küçük yaşlarında iken moğol saldırıları yüzünden ailesi ile belh şehrinden göç etti.
1222 yılında karamana gelen bahaeddin veled ve ailesi burada 7 yıl kaldı.bu yıllarda anadolunun büyük bir kısmı selçouklu devletinin egemenliği altında idi.konya ise bu devletin başkenti id.
büyük mevlana,bahaeddin veled ailesiyle birlikte rivayetlere göre sultan alaaddinin ısrarlı davetleri üzerine karamandanselçuklu devletinin başkenti konyaya göç etti.
hayatını ''hamdım,piştim,yandım''sözleriyle özetleyen mevlana 17 aralık 1273 pazar günğ vefat etti.
5.ETKİNLİK
a)kısacası kendi kültüründen kopuk,kendime yabancılaşarak bir insanın milletlerarası ün kazanması imkansız.insanın milletlerarası bir kişiliğe sahip olması için önce kendi kültürüne başat olması gerekir.
b)kendimizi milletlerarası bir üne kavuştırmak için kültürümüzü değiştirmemeliyiz.kendi kültürümüzü unutmadsan hareket e****m. unutmayalım ki:biz türküz!
6.ETKİNLİK
1)heceleri ayırmak için,kelimenin devamının alt satırda olduğunu göstermek için
2)konuşma yapmak için
3)hecelere ayırmak için
4)ekten önce kelime geldiğini belirtmek için.
7.ETKİNLİK
-beş meşe ağacı,üç defne ağacı,birkaç kavak ağacı-
ural-altay
-lı,-lık,-ce,-cı,-sız
-baba ocağına-
-yaşanan hayatın hikayecisini-
il-köğ-re-tim(yazım hatası da var.ilk-öğ-re-tim )
yaz-,gör-,sor-,kaz-
8.ETKİNLİK
dolaştı.
dolaştım.
dolaştılar.
b)cümle tamamlanırken;
sözcükler arasında nalam ilişkisi olmasına,
anlam bütünlüğüne,
özneye ve kaçıncı şahıs ağzından söylendiğine
özne-yüklem ilişkisini dikkate almalıyız.
9. ETKİNLİK
toplandı.
ediyordu.
anladım.
etmiştii.